Het nieuwe ontslagrecht

Sinds juli 2015 is het nieuwe ontslagrecht in zijn volledigheid van kracht in Nederland. Welke gevolgen heeft dit nieuwe ontslagrecht nu voor ondernemend én werkend Nederland?

Na het eerste jaar kan gezegd worden dat een ontslag moeilijker is voor de werkgever. Indien de werkgever geen volledig personeelsdossier heeft, zal de rechter het ontslag minder snel goedkeuren. Het dienstverband is dus vaster geworden. Voor de werknemer zijn de mogelijkheden om het ontslag aan te vechten uitgebreid. Indien de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbindt in de eerste ronde, kan de werknemer in hoger beroep bij het Gerechtshof. Na een inhoudelijke behandeling kan het Hof de uitspraak van de kantonrechter overeind houden óf een vergoeding aan de werknemer toekennen óf het Hof herstelt de arbeidsovereenkomst. Dit laatste deed het Hof ’s-Hertogenbosch in haar uitspraak van 30 juni 2016 omdat de werkgever geen overtuigend bewijs kon leveren waaruit bleek dat het ontslag gerechtvaardigd was.

De nieuwe wetgeving zorgt er dus voor dat een werkgever goed beslagen ten ijs dient te komen wanneer hij een werknemer wil ontslaan. Voor de werknemer betekent het nieuwe ontslagrecht dat een ontbinding bij de kantonrechter zeker niet het einde van het gevecht hoeft te betekenen.

Dreigt u ontslagen te worden of wilt u een werknemer ontslaan? De advocaten en juristen van Haarsma Advocaten staan u met raad en daad bij.

Adres


Hoofdweg 288

9765 CN Paterswolde

Daalwijkdreef 47
1103 AD Amsterdam
(spreekuurlocatie)


tel. 088 4227777
fax. 088 4227722

Route en Contact

Paterswolde

Amsterdam